Nastała moja ulubiona pora roku pod względem tego, co można włożyć na talerz. Dorodne warzywa , dojrzałe w słońcu mają w końcu pełnię smaku i można się nimi delektować. Nie trzeba wiele, same w sobie doskonale smakują, pasują niemal do wszystkiego.
Kiedy zastanawiałam się, jak zrobić filety z mintaja, od razu pomyślałam o cukinii i pomidorach. Troszkę śmietany , cebula i zioła , makaron jako baza – pycha.
MAKARON Z RYBĄ I CUKINIĄ
opakowanie grubego makaronu
ok.30 dkg filetów z mintaja
mała cukinia
cebula
dwa pomidory
pół szklanki śmietany
sól, pieprz , tymianek, estragon, natka pietruszki
olej do smażenia
Makaron gotujemy według przepisu.
Na rozgrzany olej kładziemy kawałki ryby i pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę. Następnie dodajemy kawałki cukinii ( plastry podzielone na ćwiartki) i na końcu pomidory. Gdy wszystko będzie al dente , podlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy świeże zioła.
Podajemy z makaronem.
Taka wersja makaronu przypadła do gustu mojej Rodzince, nawet usłyszałam, że jest o wiele lepszy niż jadany wiosną w towarzystwie pesto z pokrzywy. Tłumaczyłam, że takie dania są odpowiedzią na pytanie jak mieć gęste włosy i na wiosnę doskonale regenerują cały organizm. Jednak póki co kombinacja ryby z warzywami sprawdziła się do makaronu i reklamacji nie było.
Smacznego !
szybko i smacznie 😉
super pomysł na obiad teraz, kiedy za oknem (i nie tylko!) tak gorąco 🙂
Fajny przepis. Można jeszcze do niego dodać startego sera 😀 Super pomysł na szybki rodzinny obiad