Magdalenki kakaowe

magdalenki

 

Miałam nadzieję, że ten wpis to już będzie wykonane przeze mnie aktualne danie, ale nie ma lekko. Gips zdjęty, lecz chodzić na chorej nodze jeszcze nie mogę. Sięgnęłam więc do poprzedniego folderu ze zdjęciami jedzenia i znalazłam prawdziwy skarb – magdalenki zrobione późnym latem ubiegłego roku. Formę silikonową do magdalenek dostałam już dawno od  Szarlotka za aktywny udział w różowej akcji. Wypróbowałam ją dopiero pod koniec wakacji, korzystając z przepisu z książki kucharskiej, którą dostałam od przyjaciół z Francji.

MAGDALENKI

2 jajka

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

łyżka kakao

1/2 łyżki cukru z  wanilią

55 g masła

1/8 łyżeczki soli

Taka porcja wystarczy na 12 magdalenek. Masło topimy i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach z cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier miksując nadal na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna, gęsta a po podniesieniu trzepaczek pojawią się „wstążki”. Wtedy dodajemy po 1/3 mąki z kakao, delikatnie mieszając za każdym razem.

Na koniec wlewamy roztopione masło naokoło brzegów miski dokładnie mieszając. Nakładamy ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką foremek- powinno lekko wystawać. Pieczemy w 190  C około 15-17 minut. Po naciśnięciu powinny być sprężyste. Wyjmujemy magdalenki z foremek za pomocą końcówki noża i studzimy.

Najlepsze są zaraz po upieczeniu, później dobrze smakują maczane w kawie lub mleku.

Smacznego !

 

magdalenki2

13 przemyśleń nt. „Magdalenki kakaowe

  1. Jak ja lubie magdalenki. A do tego kakaowe… Koniecznie musze poszukać foremki!
    Martwi mnie Twoja noga biedaku….

  2. jeżeli magdalenki to… pewne książkowe wspomnienie. mam dreszcze (ekscytacji), gdy o nich myślę 🙂
    uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.