Zielone kluski chodzily za mną już od dawna, widziałam je kiedyś na kilku blogach. Gdy dziś zastanawiałam się, co zrobić na obiad, znalazłam w lodówce pół opakowania mrożonego szpinaku a od wczoraj zostało mi trochę ziemniaków z obiadu. Miałam tez twaróg i postanowiłam zrobić „leniwe ruskie”, czyli z ziemniakami i dodać im do towarzystwa szpinak, dobierając odpowiednie przyprawy.
Miałam zamiar utoczyć z ciasta zgrabne wałeczki i pociąć je ładnie, jak kopytka. Okazało się jednak, że ciasto wyszło mi zbyt luźne, wałeczki się spłaszczyły, więc prosto z deski odcinałam je nożem wprost do wody. Nie chciałam dodawać więcej mąki, bo bałam się, że będą za twarde.
PIEROGI LENIWE ZE SZPINAKIEM
30 dkg twarogu półtłustego
2 jajka
ok. 25 dkg mrożonego szpinaku
miseczka gotowanych ziemniaków
ok. 2, 5 szklanki mąki
1/3 szklanki wody gazowanej
sól, pieprz
galka muszkatołowa
W misce rozgniotlam ziemniaki specjalnym urządzeniem i tym samym potraktowałam twaróg. Dodałam do tego rozmrożony szpinak, wbiłam jajka, dodałam przyprawy. Na koniec, mieszając, dodawałam mąkę i wodę gazowaną, która nadaje ciastu lekkości.
Utoczyląm z ciasta wałeczki na omączonej desce. Jak już wspomniałam spłaszczyły mi się nieco, stąd podługowaty kształt pierogów. Odcinałam je nożem z deski wprost na osolony wrzątek. Gotowałąm ok. 3 min od wypłynięcia.
Eksperyment się powiódł, mimo nietypowego kształtu pierogi były smaczne , miękkie i puszyste. Szpinak i galka muszkatołowa dodały im ciekawego smaku. Chyba wejdą na stałe do reperuaru naszych leniwych.
Smacznego !