Leczo ze szparagami

leczoszpa

 

Już końcówka szparagów, ale może jeszcze gdzieś znajdziecie. U mnie reszta z pęczka wylądowała w leczo. Dodałam do niego ostatni słoik kabaczka w pomidorach, który  znalazłam w piwnicy. Wyszło smaczne letnie leczo . Zamiast kabaczka można dodać dostępną już cukinię.

 

LECZO Z KABACZKIEM I SZPARAGAMI

 

2 cebule

zielona i czerwona papryka

pół pęczka szparagów

słoik kabaczka w pomidorach

olej do smażenia

sól, pieprz , papryka słodka i wędzona

bazylia i tymianek

Na oleju podsmażyłam pokrojoną w krążki cebulę, dodałam paski papryki oraz obrane i pokrojone na kawałki szparagi. Dodałam pieprz i papryki, smażyłam razem  kilka minut. Gdy warzywa zmiękły, ale były al dente, włożyłam kabaczki ze słoika i dodałam szklankę zalewy pomidorowej od nich. Posoliłam, dodałam zioła i poddusiłam jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.

Jedliśmy je z chlebem, szparagi wzbogaciły smak lecza, razem z kabaczkami i zalewą z zaprawionych w ubiegłe wakacje pomidorów to był prawdziwy smak lata.

Smacznego !

 

leczoszparago

 

(Odwiedzone 580 razy, 1 dzisiaj)

8 przemyśleń nt. „Leczo ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *