Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie obrodzily mi kabaczki i wykorzystuję je do różnych dań. Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu pomidory i papryką są najsmaczniejsze, a jak się doda delikatnego w smaku kabaczka i listki swieżej bazylii – niebo w gębie !
Dołączam je do akcji warzywa psiankowate
LECZO Z KABACZKIEM
2 duże cebule
2 kolorowe papryki
1/2 średniego kabaczka
3-4 dojrzałe pomidory
świeża bazylia ( ok łyżki)
sól, pieprz czarny i ziolowy, zioła prowansalskie,slodka papryka
oliwa lub olej
Na tłuszczu podsmażamy najpierw pokrojoną na półplasterki cebulę. Potem dodajemy kawałki kolorowej papryki, przyprawy i smażymy chwilę. Teraz kolej na pokrojonego na ćwierćplasterki kabaczka – smażymy, jeśli jest potrzeba, to podlewamy trochę wodą i dusimy pod przykryciem. Ja to robilam na mojej parowej patelni i efekt był bardzo smakowity.
Na koniec dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, i podarte na kawałeczki listki bazylii, dusimy,aż te pierwsze dobrze zmiękną.
Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebem. Kto chce, może dodać np. pokrojoną kiełbasę i/lub wędzony boczek, moi Panowie tak lubią. Pyszne, letnie danie.
Smacznego !
Dawno nie jadłam kabaczka – ciągle tylko cukinia i cukinia – czas to zmienić 😉
Chętnie Ci kilka podrzucę – dziś zaprawiałam na zimęw przecierze pomidorowym i 4 spore słoiki zapełniłam …jednym kabaczkiem 🙂
Ja też nie mam w tym roku kabaczków, tylko cukinia…ale z cukinii tez można zrobic..
Dostałam własnie przepis w pracy na takie dobrocie, więc jutro zabieram się za realizację. Wygląda apetycznie 🙂
Polecam, bo pyszne. Moim zdaniemkabaczek jest bardziej delikatny niż cukinia.
ojejku jak ja dawno lecza nie jadłam…;) pysznie wygląda musze po niedzieli zrobić;)
Bardzo podobnie robimy leczo, tylko bardziej na ostro, bo z chili i ostrą papryką. To moje ulubione danie. 🙂
CUKINIA to KABACZEK „kucharzyce” a nie kucharki !!! Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami.