Leczo z kabaczkiem

Jak już wspomniałam w poprzednim wpisie obrodzily mi kabaczki i wykorzystuję je do różnych dań. Jednym z moich uuibionych letnich obiadów jest leczo – w sierpniu pomidory i papryką są najsmaczniejsze, a jak się doda delikatnego w smaku kabaczka i listki swieżej bazylii – niebo w gębie !

Dołączam je do akcji warzywa psiankowate

LECZO Z KABACZKIEM

 

2 duże cebule

2 kolorowe papryki

1/2 średniego kabaczka

3-4 dojrzałe pomidory

świeża bazylia ( ok łyżki)

sól, pieprz czarny i ziolowy, zioła prowansalskie,slodka papryka

oliwa lub olej

Na tłuszczu podsmażamy najpierw pokrojoną na półplasterki cebulę. Potem dodajemy kawałki kolorowej papryki, przyprawy i smażymy chwilę. Teraz kolej na pokrojonego na ćwierćplasterki kabaczka – smażymy, jeśli jest potrzeba, to podlewamy trochę wodą i dusimy pod przykryciem. Ja to robilam na mojej parowej patelni i efekt był bardzo smakowity.

Na koniec dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory,  i podarte na kawałeczki listki bazylii, dusimy,aż te pierwsze dobrze zmiękną.

Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebem. Kto chce, może dodać np. pokrojoną kiełbasę i/lub wędzony boczek, moi Panowie tak lubią. Pyszne, letnie danie.

Smacznego !

8 przemyśleń nt. „Leczo z kabaczkiem

  1. CUKINIA to KABACZEK „kucharzyce” a nie kucharki !!! Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.