Leczo bardzo kolorowe

leczo kolorowe

Prezentowałam już na blogu leczo z cukinią ale teraz trafiły mi się cztery kolory papryki i dwa cukinii i wyszło tak kolorowe, że chcę je pokazać. Każda papryka samkuje też trochę inaczej, więc i smak był bardziej zróżnicowany. Korzystam z sezonu na świeże i apetyczne warzywa i staram się robić jak największe zapasy witamin na jesienne szarugi i zimowe chłody…

LECZO BARDZO KOLOROWE

po jednej papryce czerwonej, pomarańczowej, żółtej i zielonej
2 cebule
mała żółta cukinia
pół młodej zielonej cukinii
5-6 pomidorów
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa
Leczo jest praktyczne w przygotowaniu, bo gdy jedne składniki smażą się na patelni, można w tym czasie przygotować następne i tak po kolei… Zaczęłam więc od cebuli, pokrojonej w półplasterki. Podsmażyłam ją na oliwie na wolnym ogniu a w międzyczasie kroiłam paprykę. Gdy ją wrzuciłam, wzięłam się za cukinię, zaglądając na patelnię i mieszając od czasu do czasu. Pokroiłam ją, bez obierania i drążenia, bo była młoda, w grube półplastry. Kiedy i ona poszła na patelnię, pilnując, sparzyłam i obrałam ze skórki pomidory i pokroiłam na kawałki. Wrzuciłam je i dodałam przyprawy. Pozwoliłam się warzywom dusić do rozpadu pomidorów, sprawdziłam, czy nie trzeba doprawić. Dla chętnych ugotowałam do niego makaron, ja zjadłam z chlebkiem, bo tak lubię najbardziej. Smacznego!

leczo kolorowe1

 

(Odwiedzone 71 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *