Łazanki z kapustą i grzybami

To kolejne danie, które robię „na zamówienie” – będzie i na Wigilię, obok pierogów z kapustą i grzybami, które prezentowałam rok temu. Kiedy robiliśmy zakupy przedświąteczne w markecie, dzieci zaciągnęły mnie do stoiska, gdzie można było zjeść podgrzane, kupione na miejscu pierogi i łazanki. Te ostatnie tak im posmakowały, że zamówiły sobie na Wigilię, zamiast kulebiaka, który cieszy się mniejszym powodzeniem. Wczoraj gotowałam już przy pomocy córek pierogi i postanowiłyśmy zrobić trochę łazanek na próbę. Są z takiego samego ciasta, z jakiego robię pierogi i uszka.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Ok. 3 szklanek mąki

łyżka oliwy

sól do smaku

wrząca woda

kapusta z grzybami

dwie cebule

Ponieważ ja kapustę robię bez cebuli, do łazanek usmażyłam ją osobno na oleju, gdy się zrumieniła, dodałam kapustę z grzybami, trochę dopieprzyłam i wymieszałam.

Mąkę wsypałam do miski, posoliłam, dodałam oliwę, potem dolewałam wrzątek i mieszałam tak długo, aż ciasto stało się plastyczne. Wyjęłam je z miski i wyrobiłam na omączonym blacie, zostawiłam na kilkanaście minut, żeby ostygło do temperatury pokojowej. Potem odrywałam odpowiednie kawałki, córka wałkowała na grubość ok. 3 mm i kroiła na kwadraty. Ja ugotowałąm je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, żeby się nie sklejały. Gotowałam ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Odcedzone i przelane zimną wodą wymieszałam z kapustą z grzybami i  cebulą. Opinia – o wiele lepsze, niż sklepowe. No, ba ! Powtórka w Wigilię. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.