Kurczak z jabłkami i miętą

 

Jak już wczoraj wspomniałam, uwielbiam jabłkowo-miętowe smaki i spróbowałam zrobić w nich również mięso. W czasie upałów czasem trzeba zjeść coś konkretnego i staram się, żeby i mięso było lekkie i orzeźwiające. Do kurczaka, którego najpierw obsmażyłam z przyprawami, a potem dusiłam dodałam pokrojone jabłka i listki świeżej mięty. Wyszło danie lekkie, smaczne , akurat na upał.

 

KURCZAK Z JABŁKAMI I MIĘTĄ

 

udka z kurczaka

2-3 jabłka

garść świeżych listków mięty

sól, pieprz czarny i ziołowy

mięta suszona, cynamon

rosół lub bulion do podlewania

olej do smażenia

Udka posoliłam i posypałam obficie pozostałymi przyprawami. Podsmażyłam na oleju na rumiano, podlałam rosołem. Po 15 minutach dodałam obrane i pokrojone jabłka oraz listki mięty, dusiłam do miękkości mięsa w niewielkiej ilości sosu, podlewając co jakiś czas rosołem.

Zjedliśmy go z ryżem i tzatzikami, bo wydał mi się podobny do grackich smaków ( w kuchni greckiej przyprawia się czasem mięso miętą i cynamonem, podpatrzyłam to w programie „Moja grecka kuchnia” w Kuchni tv ). Smak zaskakująco świeży , tzatziki świetnie pasowały. Polecam na upalne dni. Smacznego !

 

8 przemyśleń nt. „Kurczak z jabłkami i miętą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.