Kurczak z grilla

 

kurczak grill

Mięso na grilla to nie tylko karkówka. Spróbowałam kiedyś filetów z kurczaka, ale mimo marynaty okazały sie za suche. Postanowiłam wykorzystać górne części ćwiartek, obrane ze sĸóry i pozbawione kości. Ta część kurczaka jest delikatnie poprzerastana tłuszczem i na grillu jest soczysta i smaczna. A jeszcze z dodatkiem marynaty…

KURCZAK Z GRILLA

kilka górnych części ćwiartek z kurczaka
Marynata:
oliwa
sos sojowy
miód
białe wino
przecier pomidorowy
sól, pieprz ziołowy , imbir, tymianek
Z kurczakowych ćwiartek zdjąć skórę i wyciąć kości ( nie ma z tym wiele roboty). Opłukać , lekko posolić ( w marynacie jest sos sojowy), trochę rozbić. Przygotowac marynatę w następujących proporcjach: Na 3 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego, łyżka wina, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka przecieru pomidorowego, reszta przypraw wg.gustu. Obtoczyć mięso w marynacie i wstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, ale nie dłużej niż godzinę, bo wino zetnie białko w mięsie. Grillować obracając i polewając marynatą. Smacznego!

 

Jedno przemyślenie nt. „Kurczak z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.