Kurczak w sosie czosnkowym

Dzisiaj światowy dzień czosnku i wypada go uczcić. Zrobiłam filety z kurczaka z czosnkową nutką a do nich sos czosnkowy. Taki sos robię na ciepło, ale używamy go też na zimno. Po odpowiednim wystudzeniu ( trzeba mieszać, żeby nie utworzył się „kożuch” na wierzchu) sos czosnkowy uzyskuje konsystencję majonezu i mozna go dodawać do sałatek warzywnych, np. zamiast wegańskiego majonezu.

KURCZAK Z CZOSNKOWĄ NUTKĄ

4 filety z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
Filety kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Solimy, nacieramy przpuszczonym przez praskę czosnkiem, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 20-30 min do lodówki. Smażymy z obu stron na rumiano na posmarowanej lekko olejem patelni grillowej.

SOS CZOSNKOWY

3 łyżki oleju lub masła
3 łyżki mąki pszennej
szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
½ szklanki białego wina
4 -5 ząbków czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Rozgrzewamy na patelni olej , dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia. Wsypujemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją mieszając zimnym bulionem lub rosołem, dodajemy przyprawy,wino,  mieszamy do zagotowania. Można dodać na końcu trochę śmietany.
Kurczaka zjedliśmy z ziemniakami z wody w towarzystwie groszku z marchewką. Wszystko do siebie pasowało i było pyszne. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.