Kurczak w orientalnych smakach

 

 

Moja córka dostała w przesyłce od koleżanki z Japonii sos teriyaki i postanowiłam zamarynować w nim kurczaka. Do towarzystwa dodałam trochę słodkiego sosu chili i koncenrat pomidorowy rozprowadzony rosołem. Z przypraw sypkich dołożyłam mielony imbir i pieprz cytrynowy. Mięso wyszło niezwykle smaczne i soczyste.

 

KURCZAK ORIENTALNY

 

4 filety z kurczaka

Marynata:

2 łyżki sosu teriyaki

2 łyżki słodkiego sosu chili

łyżka koncentratu pomidorowego

4 łyżki rosołu

imbir mielony

pieprz cytrynowy

Piersi kurczaka pokroić i lekko rozbić. Z podanych powyżej składników zrobić marynatę, obtoczyć w niej kawałki mięsa i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Smażyć na patelni grillowej posmarowanej cienko olejem, z obu stron po kilka minut.

Można potem zdeglasować patelnię rosołem i niewielką ilością białego wina – powstanie smaczny sosik. Orientalny kurczak wywołał zachwyt domowników i zamówienie na powtórkę. Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.