Kurczak curry z parowej patelni

Na mojej parowej patelni nie próbowałam jeszcze robić kurczaka i wreszcie przyszla na to pora. Wybralam smak curry, bo bardzo lubimy kurczaka z tą przyprawą. Przyrządzony na patelni Dry Cooker okazał się bardzo smaczny i soczysty.

KURCZAK CURRY Z PAROWEJ PATELNI

 

udka kurczaka

przyprawa curry

sól, pieprz czarny i ziołowy

kilka kropel oliwy

Udka kurczaka posoliłam, posypałam pieprzem i obtoczylam w przyprawie curry. Na patelnię wlałam kilka kropel oliwy i najpierw na sporym ogniu zrumieniłam udka z obu stron. Podlalam niewielka iloscią wody i przykryłam pokrywką, po czym zmniejszylam moc palnika na średnią. Uzupełniałam wodę mniej więcej co 5 minut. Po 20 minutach kurczak był gotowy – w środku miękki i soczysty, chrupiący na zewnątrz – podobnie jak taki z rożna. Bardzo nam smakował i na pewno bedę robiła na tej patelni kurczaka często. Zjedliśmy go z ryżem i sałatką z zielonych ogórków z cebulą i pietruszką w winegrecie. bardzo to wszystko do siebie pasowało. Smacznego !

(Odwiedzone 296 razy, 1 dzisiaj)

8 przemyśleń nt. „Kurczak curry z parowej patelni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.