Krewetki w białym winie

Krewetki duszone z warzywami w białym winie wydały mi się dobrą potrawą na Walentynki. Zastanawiając się na doborem warzyw do nich postawiłam na „trójcę”, znaną z programu Esencja smaku Emerila – seler naciowy, marchewka i cebula, tworzące razem harmonijny smak. Jednak w te mrozy nie mogłam nigdzie w pobliżu znaleźć selera naciowego i zastąpiłam go białymi częściami kapusty pekińskiej – podobnymi w smaku i konsystencji. Smak wyszedł bardzo ciekawy.

KREWETKI W BIAŁYM WINIE

250 g krewetek koktajlowych
duża marchewka
cebula
białe części z dwóch liści kapusty pekińskiej
oliwa
¾ szklanki białego wina
sól morska, pieprz ziołowy, imbir, estragon
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone drobno warzywa i smażę do al dente. Wtedy wrzucam krewetki, chwilę smażę, wlewam białe wino i duszę około 5-7 minut, dodając przyprawy. Gdy krewetki są miękkie – potrawa gotowa.
Od wina i przypraw rozszedł się po domu taki zapach, że nie miałam szans na zrobienie zdjęcia całej potrawy przed jedzeniem – wszyscy zbiegli sie do stołu ! Smakowały jeszcze lepiej,niż pachniały… Dlatego na zdjęciach niestety smętne resztki. Aha, zjedliśmy te krewetki  z bagietką. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.