Kremowa zupa ziemniaczana z groszkiem

Kolejna  z moich zupek gotowanych w mroźne czasy, ale i na dzisiejszą pluchę jak znalazł. Wolę ostatnio robić zupy miksowane, bo wszyscy zjadają warzywa bez marudzenia. Ta jest z dodatkiem zielonego groszku z puszki, żeby było więcej białka dla naszej młodej wegetarianki.

 

KREMOWA ZUPA ZIEMNIACZANA Z GROSZKIEM

 

włoszczyzna z kapustą

pół kilo ziemniaków

kilka łyżek oliwy

sól, pieprz świeżo zmielony

majeranek, szałwia

puszka zielonego groszku

Żeby było ciekawiej, najpierw podsmażyłam pora w plasterkach na oliwie- jasną część, zielone liście dodałam później, z resztą warzyw, zalałam wodą , posoliłam i gotowałam około  pół godziny. Potem dodałam pokrojone ziemniaki, zioła i pogotowałam do miękkości. Zmiksowałam, sypnęłam pieprzem z młynka.

Zielonkawy kolor zupa zawdzięcza zielonym liściom pora właśnie. Ktoś kiedyś pytał, co robić z zielonymi liśćmi- ja dodaję do zup, w zwykłych po zagotowaniu wyjmuję, gdy oddadzą smak, a w kremowych miksuję bez problemu uzyskując delikatną  zieleń.

Panowie zjedli zupę z grzankami, a my z groszkiem. W obu wersjach była pyszna.

Smacznego !

 

11 przemyśleń nt. „Kremowa zupa ziemniaczana z groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.