Krem z mrożonych malin do ciasta

krem z mrożonych malin do ciasta

Latem robię sporo przetworów owocowych w słoiczkach , a że jest z tym sporo pracy , więc jak zostanie nadmiar owoców , to je mrożę. Potem, nawet zimą wyciągam je z zamrażalnika i wykorzystuję do deserów. Zwykłe ciasto czekoladowe , którego ozdobą wizualną i smakową jest krem z mrożonych malin, doskonale smakuje i przywołuje wspomnienie smaków lata.

Do kremów owocowych wykorzystuję różne dodatki – bitą śmietanę , serki homogenizowane lub jogutrowe, ich miksy a czasem jak nie mam za dużo czasu to zwykły, gęsty jogurt. Ten był właśnie robiony spontanicznie, więc lekko rozmrożone i przesypane cukrem-pudrem owoce zmiksowałam z miętą i greckim jogurtem. Maliny świetnie się komponują z ciastem czekoladowym , więc szybki deser mimo swej prostoty został powitany z entuzjazmem.

KREM Z MROŻONYCH MALIN

  • szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • gałązka mięty
  • szklanka greckiego jogurtu
  • szczypta cynamonu

Maliny po wyjęciu z zamrażalnika wsypałam do miseczki i przesypałam je cukrem -pudrem . Listki mięty obrałam z gałązki i dodałam do rozmrażających się malin. Gdy lekko puściły sok włożyłam je do blendera razem z jogurtem i zmiksowałam , nie na gładko lecz tak, by było lekko czuć strukturę owoców. Dosypałam szczyptę cynamonu, by podkreślić smak malin.

Taki krem można nie tylko wykorzystać do ciasta lecz także zjeść jako samodzielny deser . Czasem zimą pozwoli nam powspominać lato i smak owoców prawie, jak tych prosto z krzaczka. Jest ciekawszy w smaku niż kremy i desery z owoców w słoiczkach .

Smacznego !

(Odwiedzone 102 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.