Zostało mi trochę kaszy jaglanej i zastanawiałam się, jak ją wykorzystać. Zwykle resztę ryżu dodaję do kotletów – mięsnych lub warzywnych. Zajrzałam do lodówki i znalazłam miseczkę ugotowanej kiszonej kapusty oraz miseczkę uduszonych pieczarek. W pojemniku na chleb była wczorajsza bułka, namoczyłam ją więc i do dzieła. Powstały smaczne kotlety – ( właściwie powinny się nazywać” przegląd lodówki”) . Domownicy domagali się więcej, mimo, że na obiad była jeszcze zupa…
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z PIECZARKAMI I KASZĄ JAGLANĄ
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka uduszonych pieczarek
szklanka ugotowanej kiszonej kapusty
czerstwa bułka
1 jajko
Najpierw namoczyłam bułkę. Kapustę i pieczarki odcedziłam i posiekałam, Zmieszałam w misce z kaszą jaglaną, dodałam odciśniętą bułkę , wbiłam jajko i wyrobiłam masę. To wszystko było już przyprawione, więc sypnęłam tylko nieco pieprzu. Uformowałam okrągłe kotlety i usmażyłam je na patelni na cienkiej warstwie oleju. Smakowały tak, że szybko zniknęły! Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie!
Smacznego!