Zupa koperkowa z pulpecikami

Jak zobaczyłam u Oczka tę zupę
to już wiedziałam, że ją zrobię. Koperkową lubię bardzo, a robię ją jako kartoflankę, z dodatkiem koperku i zabielaną śmietaną. Zmieniłam nieco przepis Oczka i potraktowałam jako danie poniedziałkowe, z wykorzystaniem niedzielnego rosołu i ryżu, co mi został z obiadu.

KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

rosół
sporo posiekanego koperku
śmietana
mięso z rosołu
pół szklanki ugotowanego ryżu
jajko
sól, pierz, majeranek, zielona czubryca
Obrane mięso z rosołu miksujemy, ale nie na papkę, tylko do konsystencji mielonego. Dodajemy ryż, wbijamy jajko, przyprawiamy i wyrabiamy masę. Zostawiamy, żeby wchłonęła wszystko co trzeba na 15 min. Formujemy okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się z dodatkiem koperku rosół, około 8-10 min. Na koniec zupę zabielamy śmietaną, ile % lubimy.
Zupa jest pyszna, pulpety rozpływają się w ustach a ich smak harmonizuje z koperkową zupką.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.