Kompot rabarbarowo-jabłkowy

Miałam sporo rabarbaru w ogrodzie, był on tam od bardzo dawna ale ostatnio z roku na rok jest go coraz mniej. W tym roku, może przez mroźną zimę, wyginęło jeszcze kilka krzaczków, zostały raptem dwa. Jedyne, co mogłam zrobić z takiej ilości rabarbaru, to kompot. Dodałam do niego kilka jabłek – żeby było więcej i żeby złagodzić nieco ostry smak rabarbaru, za którym nie wszyscy u mnie przepadają.

 

KOMPOT RABARBAROWO- JABŁKOWY

4 łodygi rabarbaru

3 słodkie jabłka

kilka łyżek cukru

No cóż, przepis nieskomplikowany – łodygi umyłam i pokroiłam, jabłka obrałam, też pokroiłam na kawałki, dodałam cukier i wodę (1,5 litra) i gotowałam 5 minut od zagotowania. Wystudziłam i podałam na stół do niedzielnego obiadu. Cieszył się dużym powodzeniem. Zostało mi kilka łodyżek rabarbaru, jeszcze rosną, to zrobię taki kompot jeszcze raz, może z innymi owocami. Smacznego !

 

14 przemyśleń nt. „Kompot rabarbarowo-jabłkowy

  1. O, z jabłkami, takiego jeszcze nie próbowałam! Za to z truskawami uwielbiam i sam rabarbarowy takoż, ostatnio dodawałam melisę – pychota 🙂 Czy ja mam jeszcze rabarbar, hmm.. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.