Koktajl z musem owocowym

Pora sprzyja wszelkim zimnym napojom. W tym roku nie mam zbyt wielu swoich owoców, dopisały jednak jako tako małe wisienki i porzeczki. Gotuję więc z nich kompoty i robię koktajle. Ale z kompotami to jest tak – sok wszyscy chętnie wypiją, a na owoce nie zawsze sa chętni. Na poczatku sezonu nie było z tym problemów, ale teraz owoce z kompotu trochę się znudziły moim domownikom, zwlaszcza wiśnie, po ktorych zostają pestki…
Ostatnio wyrzuciłam więc owoce z kompotu na sito, przetarłam je aby pozbyć sie pestek  i dodalam do koktajlu, wzbogacając je o rozgniecionego banana. Koktajl cieszył się wielkim powodzeniem. A owoce się nie zmarnowały !

KOKTAJL Z MUSEM OWOCOWYM

litr kefiru
szklanka mleka
szklanka przetartych owoców z kompotu ( u mnie wiśnie)
2 łyżki cukru
banan
Banana rozgnieśc widelcem, dodać do niego przetarte owoce i cukier. Trzepiąc trzepaczką dodawać kefir i mleko. Dobrze oziębić. Latem doskonały zamiast tradycyjnej zupy – orzeźwiający i pożywny. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.