Knedle jogurtowe z czereśniami

knedle z czereśniami

Czereśnie już mi się kończą, Rodzinka zażyczyła sobie knedli z nimi. Pomysł przyszedł dość nagle, nie miałam w domu ziemniaków ani odpowiedniego sera, zrobiłam więc improwizowane ciasto. Ziemniaki zastąpiłam mąką ziemniaczaną a ser jogurtem.

 

KNEDLE JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI

0, 5 szklanki maki ziemniaczanej

2  szklanki mąki pszennej

jajko

mały jogurt naturalny

sól, cukier do smaku

około 50 wydrylowanych czereśni

Mąki zmieszałam w misce, wbiłam jajko, dodałam jogurt i wyrabiałam  stopniowo. Pod koniec dodałam sól i cukier  i wyrabiałam kilka minut, aż ciasto zrobiło się plastyczne.

Nabierałam na dłoń spory kawałek ciasta, rozpłaszczałam na elipsę, wkładałam po dwie czereśnie  , zawijałam je i formowałam knedle wielkości sporego  jajka. Wrzuciłam je na lekko osoloną wodę  i gotowałam ok. 7 minut od wypłynięcia. Wyłowiłam najpierw jeden, przekroiłam na pół i sprawdziłam, czy ciasto w środku dobrze się ugotowało. Nie było surowe, więc wyłowiłam wszystkie łyżką cedzakową.

Robiłam je wczoraj, spiesząc się, bo szykowałam się do wyjazdu na imprezę kulinarną. Nie wiedziałam czy dam radę z tak pracochłonnym daniem, tym bardziej, że z knedlami mam różne doświadczenia… ale odbyła się szybka rejestracja czasu pracy potrzebnego na  różne czynności i dałam radę.

Nietypowe knedle wyszły nie mniej pyszne, niż tradycyjne.

Smacznego !

knedle czereśniowe1

 

4 przemyślenia nt. „Knedle jogurtowe z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.