Klopsiki na jeden kęs

 

To doskonałe klopsiki na imprezę, takie na jeden chaps. Zrobione niemal jak klasyczne mielone , tylko w miniaturowej formie. Dla smaczku do panierki dodałam trochę słodkiej mielonej papryki i to było dobre posunięcie. Miałam je ostatnio na dwóch imprezach z gośćmi i cieszyły się powodzeniem odwrotnym do swojego rozmiaru.

 

KLOPSIKI Z PAPRYKOWĄ PANIERKĄ

 

1/2 kg miesa mielonego wołowo-wieprzowego

czerstwa bułka

jajko

majeranek, tymianek, sól, pierz

tarta bułka i słodka papryka do panierowania

olej do smażenia

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wyrabiamy dokładnie masę.

Toczymy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w tartej bułce z papryką i smażymy na oleju, obracając, by się  dokładnie przyrumieniły z każdej strony.

Jak już wspomniałam -idealne jako imprezowa przekąska, i na ciepło i na zimno.

Smacznego !

UWAGA ! Pamiętacie zeszłoroczną aukcję charytatywną do Kubusia ? W tym roku sprzedajemy kalendarze z naszymi blogowymi przepisami. Jest wśród nich i mój, na zieloną sałatkę z truskawkami.

Kalendarze można kupić pod tym adresem – klik, klik

 

7 przemyśleń nt. „Klopsiki na jeden kęs

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.