Kiedy odwiedziłam sklep z produktami Vine Bridge, bardzo zaciekawiła mnie kiszona brukselka. Podziałała mi mocno na wyobraźnię ( zajęta wędlinami jakoś nie zdążyłam jej spróbować ) i gdy kilka dni później trafiłam na brukselkę w warzywniaku , postanowiłam ją sobie sama zrobić. Tak ’ na czuja”, po swojemu, wykorzystując to, co jest dostępne – bo o tej porze roku na moje ekstra dodatki – liście wiśni, czarnej porzeczki czy winogron nie można niestety liczyć …
KISZONA BRUKSELKA
równej wielkości główki brukselki, tyle, ile ciasno zmieści się w słoiku
łyżeczka rozmrożonego koperku
spory ząbek czosnku
1/2 litra wody
1/2 łyżki soli kamiennej
Umytą brukselkę układamy ciasno w słoiku (miałam taki 1/2 litrowy) , posypujemy koperkiem, wciskamy ząbek czosnku . W świeżo zagotowanej wodzie rozpuszczamy dokładnie sól i gorącą zalewamy brukselkę. Zakręcamy słoik.
Po kilku dniach, gdy brukselka zmieni kolor, jak kiszone ogórki, jest dobra do jedzenia.
Mnie bardzo smakuje, pośrednio miedzy kiszonymi ogórkami a kiszoną kapustą z wskazaniem na ogórek.
Sama jako dodatek do mięsa i wędlin smakuje bardzo dobrze, ale dziś dodałam ją do sałatki i bardzo ożywiła jej smak.
SAŁATA W MUSZTARDOWYM WINEGRECIE Z FETĄ I KISZONĄ BRUKSELKĄ
1/2 główki sałaty masłowej
cebula dymka ze szczypiorem
po pół czerwonej i żółtej papryki
kilka kiszonych brukselek
łodyga selera naciowego
pokruszony kawałek fety
sól , pieprz z młynka
2 łyżki oliwy, łyżeczka ostrej musztardy ( miałam rosyjską),
łyżka domowego octu jabłkowego z cząbrem
Umytą sałatę porwałam na kawałki, dodałam kawałki papryki , selera naciowego i dymki, posoliłam. Na to poukładałam ćwiartki kiszonej brukselki, pokruszyłam fetę, posypałam szczypiorkiem. Doprawiłam pieprzem z młynka.
Z oliwy, octu jabłkowego aromatyzowanego cząbrem i musztardy zrobiłam winegret ubijając widelcem. Polałam nim sałatkę, odstawiłam do „przegryzienia” na kilkanaście minut .
Sałatka wyszła rewelacyjna, kiszona brukselka dodała jej oryginalnego smaku pasującego do reszty składników.
P.S. dziękuję wszystkim nowym fanom mojego bloga na FB, dziś jest Was już ponad 1000 🙂
Smacznego !
spodobał mi sie przepis na taką brukselką
Iza, polecam 🙂