Keks wegański z mango i kakao

Co roku na Gwiazdkę prócz tradycyjnego sernika i makowca piekę jakieś wegańskie ciasto, by moja najstarsza córka mogła się też domowym ciastem nacieszyć. Tym razem padło na keks, do którego wykorzystałam takie same bakalie jak do masy makowej . Miałam akurat zrobiony mus z mango, które mocno dojrzało, zapomniane  podczas przedświątecznych przygotowań . Ożywiło mocno keks wegański i nadało ciastu potrzebnej wilgotności. Zawsze dodaję do ciasta jeszcze jakiś aromatyczny płyn , tym razem wykorzystałam wodę, w której moczyły się rodzynki przed dodaniem do ciasta. Z tej kombinacji wyszedł ciekawy smak .

KEKS WEGAŃSKI Z MANGO I KAKAO

pół szklanki musu z mango ( zmiksowany miąższ owocu)

3/4 szklanki bakalii ( orzechy różne, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone morele i figi pokrojone w kostkę)

1, 5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

ły

1/2 szklanki wywaru z zalanych rodzynek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

Mus z mango połączyłam z wodą od rodzynek  , dodałam sok pomarańczowy i olej, mieszałam wszystko w misce łyżką, lekko napowietrzając. Do tego wszystkiego sypałam partiami cukier a potem kakao, cynamon  i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszałam dokladnie, aż skladniki się dobrze połączyły. Na koniec dodałam pokrojone bakalie.

Piekłam w 175 C około 40 minut. Ciasto wyszło wilgotne a zarazem puszyste, pełne intensywnych smaków i bakaliii. Polecam nie tylko na święta .

Smacznego !

 

(Odwiedzone 80 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.