Kalmary w białym winie

kalmary z suszonymi pomidorami

To danie zainspirowane warsztatami kuchni włoskiej w Cook Up w Poznaniu. Napiszę o nich niebawem, bo to wymaga więcej czasu –  dziś tylko przepis.

Kalmary same w sobie nie mają wyraźnego smaku, trzeba je więc czymś ożywić. Na warsztatach robiliśmy sos z owoców morza do risotto, skorzystałam więc z pomysłu dodania suszonych pomidorów. Mam swoje, suszone częściowo na słońcu, dodały daniu pysznego aromatu. Prosto z grządki dorzuciłam pietruszkę i nieco selera naciowego. Podlałam je białym winem, szczypta chili dodała charakteru.

KALMARY Z SUSZONYMI POMIDORAMI W BIAŁYM WINIE

ok.25 dkg pokrojonych kalmarów

garść suszonych pomidorów

czerwona cebula

gałązka selera naciowego i natka pietruszki

1/2 szklanki białego wina

sól, biały pieprz i szczypta chili w proszku

oliwa

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuciłam pokrojoną cebulę, po chwili dodałam krążki kalmarów i pokrojone suszone pomidory. Smażyłam chwilę, dorzuciłam kawałki selera naciowego, po przesmażeniu podlałam białym winem . Odparowałam sos, dorzuciłam zieleninę i przyprawy, pilnując, by nie dusić kalmarów zbyt długo, bo stwardnieją.

Wyszły pyszne, delikatne a zarazem z charakterem. Polecam nie tylko na andrzejkowy wieczór.

Smacznego !

kalmary z suszonymi pomidorami1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.