Kaczka faszerowana jabłkami i suszonymi owocami

 

To jeszcze moje zaległe świąteczne danie, może się przyda komuś podczas długiego weekendu. Kaczkę najpierw marynowałam w czerwonym winie z przyprawami, potem nadziałam jabłkami, suszoną żurawiną, morelami , śliwkami i rodzynkami. Wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, ciekawa odmiana dla klasycznej kaczki z jabłkami.

 

KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI I SUSZONYMI OWOCAMI

 

kaczka bez podrobów

2-3 kwaśno-winne jabłka

kilka suszonych śliwek i moreli

po garści rodzynek i suszonej żurawiny

sól, pieprz czarny i ziołowy

imbir, majeranek, tymianek

czerwone wino

trochę oliwy

rosół do podlewania

Kaczkę natarłam przyprawami z zewnątrz i w środku, skropiłam obficie czerwonym winem i wstawiałam na kilka godzin do lodówki. Potem natarłam jeszcze oliwą, włożyłam do środka pokrojone jabłka wymieszane z suszonymi owocami, zszyłam skórę i wstawiłam do piekarnika w 180 C na około 2, 5 godziny. Obracałam ją i polewałam najpierw rosołem, potem wytworzonym sosem.

Podałam ją z pyzami drożdżowymi świetnie pasującymi do sosu i surówką na bazie kapusty pekińskiej. Suszone owoce w farszu i czerwone wino nadały jej ciekawy aromat.  Doskonała jako świąteczne danie.

Smacznego !

 

7 przemyśleń nt. „Kaczka faszerowana jabłkami i suszonymi owocami

  1. lubię kaczkę, aczkolwiek z owocami nie bardzo jest pożądana w moim domu. tato nie lubi mięsno-owocowych połączeń, a szkoda. bo wiele traci.
    no, cóż.
    w każdym razie wiele razy jadłam kaczkę z jabłkami. i jest pyszna!
    więc myślę, że i Twoja wielce od tego wykwintnego smaku nie odbiega ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.