Jak zdemotywowałam demotywatory, czyli błyskawiczne ciasto czekoladowe

Jakiś czas temu na Demotywatorach było modne ciasto czekoladowe z mikrofalówki. Moje dzieci śmiały się z tego, mówiąc , że ja już od dawna robię ciasta w mikrofalówce, nie uciekają mi z foremek, robię też w dużych naczyniach. Pierwszy wpis na moim blogu to właśnie takie ciasto 🙂

To powstało pewnego deszczowego wieczora, kiedy nabraliśmy ochoty na coś słodkiego a nikomu nie chciało się wyjść z domu. Produkty do ciasta miałam, a żeby było szybciej zrobiłam je w dwóch małych pojemnikach. By było ciekawiej, dodałam do środka pokrojoną drobno gruszkę.

 

BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ Z MIKROFALÓWKI

szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1 jajko

łyżka kakao

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki wody gazowanej

łyżeczka proszku do pieczenia

gruszka

szczypta cynamonu

Suche składniki wymieszałam w misce, dodałam mieszając widelcem olej i wodę gazowaną , na koniec wbiłam jajko, dodałam pokrojoną drobno gruszkę  i zamieszałam do połączenia składników.

Wlałam ciasto do dwóch natłuszczonych foremek. I teraz ważna informacja – żeby ciasto nie uciekło z foremki, nastawiamy najpierw na małą moc – 400 W – 3 minuty, potem zwiększamy moc do 600  i wystarczy 4-5 min – ciasto jest gotowe. Cały proces wraz z przygotowaniem nie trwa dłużej niż 15 minut !

Wybaczcie jakość zdjęć, był wieczór, trudno dobrze sfotografować przy sztucznym świetle. Za to gwarantuję, że było pyszne, zjedliśmy ledwo przestudzone. Polecam dla nagłych gości.

Smacznego !

 

 

9 przemyśleń nt. „Jak zdemotywowałam demotywatory, czyli błyskawiczne ciasto czekoladowe

  1. Mnie to ciasto nie smakowało, było jak jakaś gumogąbka. Ale potem moja siostra je robiła i przez przypadek zapomniała dodać jajka. Zgodnie stwierdziłyśmy, że bez jajka to ciasto jest lepsze – może nie tak wyrośnięte, ale mniej gumowate. Teraz w chwilach totalnej desperacji na coś ciepłego i czekoladowego zdarza mi się przygotować to ciasto (bez jajka), dodając jakiś dodatek. Ostatnio robiłam z kawałkami bananów, a wcześniej z dżemem jagodowym 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.