Jabłko w sałatce z wędzonej ryby

 

Oglądając dzisiejsze wpisy na blogach zauważyłam większość jabłkowych dań na słodko. Chcę zaproponować coś  w innym klimacie. Lubię dodawać jabłka do sałatek i surówek , nawet do tych, do których z pozoru ono nie bardzo pasuje. Jedno małe jabłuszko dodane do sałatki jarzynowej lub z mięsem albo rybą nadaje jej świeżości a słodko-winny smak przełamuje ostre i dobrze się z nimi komponuje.

Tym razem sałatka z wędzonej ryby ( miałam flądrę z domowej wędzarni od sąsiada z działki). Dodałam do niej kiszone ogórki i właśnie jabłko  – to oraz trochę przypraw wystarczyło na smakowitą sałatkę.

 

SAŁATKA Z RYBY WĘDZONEJ Z JABŁKIEM

 

wędzona flądra

2 kiszone ogórki

1 duże winne jabłko

2 łyżki oliwy

sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony, estragon, koperek

Rybę obrałam i rozdrobniłam. Ogórki i jabłko ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach. Wymieszałam wszystko z oliwą i przyprawiłam – soli dodałam odrobinę, bo ryba i ogórek są już słone. Wstawiłam do lodówki na pół godziny, żeby się „przegryzła”.

Jak już wspomniałam, jabłko dodało świeżości sałatce i przełamało pikantny smak ryby i ogórka.

Smacznego !

 

10 przemyśleń nt. „Jabłko w sałatce z wędzonej ryby

  1. Oj popatrz, a ja kompletnie zapomnialam o dzisiejszym 'jablkowaniu’! 🙂 Takie to juz zycie, czlowiek sie zagoni i nawet nie wie, jaki dzien tygodnia…
    A salatka bardzo mi sie podoba! Cos czuje, ze sprobuje w wersji makrelowej 🙂
    Pozdrawiam Grazynko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.