Większość moich jabłek to tzw. spady – spadaja tak szybko, że ledwo nadążam je przerabiać, rozdaję też znajomym i rodzinie. Najczęściej robię z nich soki i musy , czasem z dodatkiem innych owoców,o czym pisałam tutaj
Właśnie z takiego musu jabłkowo – wiśniowego zrobiłam placek na zimno, dając na spód herbatniki a na wierzch wiśniową galaretkę i wydrążone wiśnie. Wyszedł orzeźwiający i pyszny deser :
DESER Z MUSU JABŁKOWO- WIŚNIOWEGO Z GALARETKĄ
1/2 litra musu jabłkowo-wiśniowego
2 galaretki wiśniowe
duża paczka herbatników ( 10szt)
wiśnie drążone
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Po15-20 minutach możemy rozpuścić w przepisowej ilosci wody druga galaretkę ,niech się studzi powoli.
Na dno formy kładziemy herbatniki. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ( tę ze szklanką wody) mieszamy dokladnie z musem jabłkowo- wiśniowym i wylewamy na herbatniki, po czym wstawiamy do lodówki.
Gdy zastygnie, ukladamy na niej wiśnie, lekko wciskając w mus i zalewamy przy pomocy łyżki niewielką ilością drugiej galaretki i wstawiamy do lodówki, żeby wiśnie się „przykleiły”. Gdy cienka warstwa galaretki zastygnie,wlewamy resztę,wstawiamy do lodówki do zupełnego zastudzenia.
Bardzo lubię smak jabłkowo-wiśniowy a przyrządzony w ten sposób deser ma bardzo intensywny i orzeźwiający smak . Wprawdzie dziś temperatury nie bardzo na zimne desery ale mamy lato i ciaszmy się jego smakami.
Smacznego !
śliczny !
fajny:) i pewnie ekstra smakuje;)
Ale piękny! 🙂 Pyszniasty musi byc 🙂
Pozdrowienia.
wygląda pysznie, a do tego te wisienki… pycha!
To musi być pyszne 🙂
galaretka pycha. uwielbiam jabłeczniki.