Jabłecznik z wiśniami na zimno

Większość moich jabłek to tzw. spady – spadaja tak szybko, że ledwo nadążam je przerabiać, rozdaję też znajomym i rodzinie. Najczęściej robię z nich soki i musy , czasem z dodatkiem innych owoców,o czym pisałam tutaj

Właśnie z takiego musu jabłkowo – wiśniowego zrobiłam placek na zimno, dając na spód herbatniki a na wierzch wiśniową galaretkę i wydrążone wiśnie. Wyszedł orzeźwiający i pyszny deser :

DESER Z MUSU JABŁKOWO- WIŚNIOWEGO Z GALARETKĄ

 

1/2 litra musu jabłkowo-wiśniowego

2 galaretki wiśniowe

duża paczka herbatników  ( 10szt)

wiśnie drążone

Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Po15-20 minutach możemy rozpuścić w przepisowej ilosci wody druga galaretkę ,niech się studzi powoli.

Na dno formy kładziemy herbatniki. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ( tę ze szklanką wody) mieszamy dokladnie z musem jabłkowo- wiśniowym i wylewamy na herbatniki, po czym wstawiamy do lodówki.

Gdy zastygnie, ukladamy na niej wiśnie, lekko wciskając w mus i zalewamy przy pomocy łyżki niewielką ilością drugiej galaretki i wstawiamy do lodówki, żeby wiśnie się „przykleiły”. Gdy cienka warstwa galaretki zastygnie,wlewamy resztę,wstawiamy do lodówki do zupełnego zastudzenia.

Bardzo lubię  smak jabłkowo-wiśniowy a przyrządzony w ten sposób deser ma bardzo intensywny i orzeźwiający smak . Wprawdzie dziś temperatury nie bardzo na zimne desery ale mamy lato i ciaszmy się jego smakami.

Smacznego !

(Odwiedzone 229 razy, 1 dzisiaj)

6 przemyśleń nt. „Jabłecznik z wiśniami na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.