IX Festiwal Dobrego Smaku- stół Mieszka i Dobrawy , gęsina , kuchnie Wschodu- zapowiedź

grzes

 

Dwa dni temu byłam na konferencji prasowej zapowiadającej IX już Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. W tym roku hasłem przewodnim będzie „stół Mieszka i Dobrawy” – projekt obejmujący warsztaty i konferencję naukową  a także „kolację chrzcielną ” Mieszka I, którą przygotują najlepsi poznańscy szefowie kuchni a poprowadzi Robert Makłowicz. Dowiemy się jaka była kuchnia pierwszych Piastów a dania tej kolacji będą przygotowane z produktów dostępnych w Wielkopolsce w drugiej połowie X wieku.

Warsztatów będzie sporo, a dokładny program można zobaczyć tutaj – klik, klik

Na Starym Rynku zobaczymy ponad 140 wystawców , mocno reprezentowane będą kuchnie Wschodu, Turcji, Armenii, Gruzji. Gruzińskiej kuchni można się będzie nauczyć też na warsztatach. Rodzime nowości – to  gęsina w postaci wędlin a także burgerów.

Anna Szyszka, menager goszczącego konferencję poznańskiego hotelu Sheraton zapowiedziała akcję na rzecz UNICEF, w ramach której znane w Poznaniu postaci będą lepiły pierogi.

 

anna

Trzy Znaki Smaku będą miały jak rok temu swoje stoiska i pokazy kulinarne. To właśnie z ich produktów Grzegorz Łapanowski i szef kuchni Sheratona Krystian Szopka zrobili dania degustacyjne dla uczestników konferencji,

 

kaczka1

 

To kaczka w mocno skoncentrowanym sosie z czerwoną kapustą. Desery zrobione były na bazie wiśniowych konfitur, jabłek grójeckich, suski sechlońskiej i miodów – produktów Trzech Znaków Smaku .

desery1

Wielkopolski ser smażony pojawił się w nowym opakowaniu :

 

ser wlkp

Przystawka z oscypka  z jabłkami smakowała rewelacyjnie :

serki

Konkurs nalewek odbędzie się pod przewodnictwem Piotra Bikonta, osobno, przez Starostę będą nagradzane najlepsze nalewki powiatu poznańskiego. Jak zwykle Dni Powiatu Poznańskiego będą obfitować w atrakcje.

Dyrektor Agencji Rynku Rolnego Andrzej Bobrowski zapowiedział warsztaty z kurczaków z chowu zrównoważonego . Dobrze jest śledzić facebookowy profil Festiwalu , bo będą na nim aktualizowane informacje.

Plenerowa kuchnia radia Merkury zaprezentuje smaki Chorwacji, na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego zostanie rozstrzygnięty konkurs Dziedzictwa Kulinarnego.

Jak zapewnia szef Festiwalu Wojtek Lewandowski, atrakcje każdy znajdzie dla siebie, warto być w Poznaniu w dniach 13-16 sierpnia, w okolicach Starego Rynku i innych punktach miasta.

Do zobaczenia za dwa tygodnie 🙂

wojtek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.