Indyk w winie z różą i pierwszy kompot

Wykorzystałam płatki róży jako dodatek do indyczych filetów z warzywami w białym winie. Efekt okazał się zaskakujący : Róża dodała delikatnego aromatu do i tak aromatycznego dania. Zapach był oszałamiający. Polecam na posiłek we dwoje:

INDYK W WINIE Z RÓŻĄ

2 filety z indyka
1/2 szklanki wina półwytawnego
garść płatków róży
2 młode marchewki
łodyga selera naciowego
pół kalarepki
sól, imbir, pieprz cytrynowy, estragon
gałązka pietruszki i kolendry
olej
Filety z indyka lekko rozbić, posolić, posypać przyprawami. Krótko usmażyć na oleju z obu stron ( do zrumienienia).Włożyć do odpowiedniewgo naczynia, zalać olejem wypłukanym z patelni ( tak, żeby przykryło tylko ich powierzchnię).Włożyć pokrojone drobno warzywa, zamieszać. Dodać gałązki pietruszki i kolendry, wstawić do kuchenki na 7 min na 700 W. Potem dodać wino , płatki róży, zamieszać i gotować na 600 W około 7 min. Zostawić kilka minut w wyłączonej kuchence, by potrawa „doszła”.Wyjąć gałązki pietruszki i kolendry.  Posypać płatkami róż do dekoracji. Na obiad podawać z białym ryżem lub polentą ( przepis był wcześniej), na kolację z białym pieczywem i np. sałatą w winegrecie. Smacznego!

Wczoraj ugotowałam pierwszy kompot z ogródkowych owoców – czereśni.

I tym samym rozpoczęłam sezon gotowania kompotów – potem będą porzeczki, agrest, wiśnie, dalej jabłka, żółte śliwki i na końcu węgierki.( O kompotach pisałam w czerwcu ubiegłego roku). Gotowanie obiadu będę rozpoczynała od wyprawy do ogródka. Dla mnie zaczęło się już lato…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.