Improwizowane leniwe z krupczatką

leniwe z krupczatką2

 

Kilka dni temu szukając pomysłu na obiad zajrzałam do lodówki i znalazłam tam pól wiaderka mielonego  twarogu. Jajka miałam – to będą leniwe. Ale mąki pszennej miałam resztę, znalazłam jednak w szafce krupczatkę i pomyślałam , że takie pół ma pól mogą być ciekawe. Dla lekkości dodałam nieco wody gazowanej. Zrobiłam je metodą „bardzo leniwe”, czyli nie tocząc wałeczków, ale kładąc łyżką ciasto bezpośrednio do wrzątku.

 

PIEROGI LENIWE Z KRUPCZATKĄ I MIELONYM TWAROGIEM

ok. 30 dkg mielonego twarogu
2 jajka
około szklanki  mąki pszennej

tyle samo krupczatki
½ szklanki wody gazowanej
spora szczypta soli i cukru
Twaróg wkładamy do miski i rozgniatamy drewnianą pałką, ucierając go . Dodajemy jajka, ucieramy. Dalej stopniowo dodajemy mąkę, wodę gazowaną, krupczatkę, sól i cukier, ucierając drewnianą pałką. Ciasto powinno być tak gęste, że nabrane na łyżkę trzyma swój kształt.
Zagotowujemy wodę. Możemy z ciasta uformować wałeczki, podsypując mąką i pokroić na zgrabne pierożki. Ale możemy nabierać ciasto dużą łyżką i kłaść bezpośrednio na wrzątek. Gotujemy ok 3 minuty od chwili wypłynięcia, delikatnie mieszając. Wyjmujemy jednego na próbę i przekrawamy – jeśli ciasto w środku jest ugotowane – pierogi są gotowe.Wtedy wyciągamy wszystkie łyżką cedzakową i pozwalamy im odcieknąć na durszlaku.

Te pierogi zjedliśmy polane jogurtem i z malinami z kompotu . Miały ciekawą konsystencję, bardziej gładką niż zwykłe leniwe, może przez ten twaróg. Pyszne były !

Smacznego !

 

leniwe z krupczatką1

 

 

8 przemyśleń nt. „Improwizowane leniwe z krupczatką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.