Hummus na swojskim grochu

hummus z grochu

 

Dla moich bezmięsnych córek  wymyślam różne pasty warzywne.  Dużym powodzeniem cieszą się te na bazie fasoli, spróbowałam więc teraz zrobić coś z grochu. Zastąpiłam nim ciecierzycę i zrobiłam ‚swojski” hummus. Pastę tahini miałam domową, została mi od poprzedniego, klasycznego hummusu .

 

SWOJSKI HUMMUS Z GROCHEM

szklanka łuskanego grochu ( połówki)

3 ząbki czosnku

1-2 łyżki pasty tahini

łyżka soku z limonki lub cytryny

sól, pieprz z młynka, ew. papryka słodka

oliwa

natka pietruszki

Groch moczyłam przez noc a rano ugotowałam go zmieniając wodę, do zupełnej miękkości.

Przestudzony zmiksowałam na gładko wraz z czosnkiem , dodając pod koniec nieco wody od jego  gotowania. Potem miksując dodawałam tahinę, próbując smaku. Wlałam sok z cytryny. Lodowatej wody, jak przy ciecierzycy niem musiałam dodawać , bo „grochowy hummus” był dość gładki.

Doprawiłam solą i pieprzem z młynka. Na chlebie posypywałam go natką  pietruszki i słodką papryką, polewałam oliwą .

Smakował bardzo dobrze, inaczej oczywiście niż ten z ciecierzycy, mnie ten smak podszedł do gustu. Córka, która nie jest zbyt skora do pochwał, wyraziła się o nim z uznaniem i zajadała chętnie.

Polecam jako ciekawostkę nie tylko dla wegetarian  i wegan.

Smacznego !

 

hummus z grochu1

(Odwiedzone 654 razy, 1 dzisiaj)

7 przemyśleń nt. „Hummus na swojskim grochu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.