Hamburgery z urządzenia Ariete

Z dużą ciekawością wypróbowałam niedawno nowe urządzenie do robienia hamburgerów firmy ARIETE . Jest bardzo proste w obsłudze i łatwe w utrzymaniu. Wystarczy je podłączyć do prądu, wsunąć w odpowiednie miejsce praktyczny pojemnik na resztki tłuszczu , zaczekać, aż lampka zgaśnie i włożyć w odpowiednie miejsca bułkę i mięso. Przy pierwszym użyciu należy powierzchnię grzejną posmarować tłuszczem ( np. olejem), poleci trochę dymu, ale to jest normalne zjawisko i instrukcja o nim uprzedza.

To urządzenie ma jeszcze opcję dla panini, czyli ciepłych kanapek, czegoś w rodzaju tostów. Można je zrobić podobnie, jak te, pokazywane w tym wpisie, ja skupię się na hamburgerach.

Te na zdjęciu u góry są dietetyczne, z mielonego mięsa indyka i bułki grahamki z ziarnami. Bułkę kładziemy na górną część, kotlety na dolną :

dav
dav

Najpierw trzeba przygotować mięso.

HAMBURGERY DIETETYCZNE Z MIELONKI Z INDYKA

ok. 30 dkg mięsa mielonego z indyka

białko jajka

sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia

Mięso mieszamy z białkiem jajka i przyprawami, wyrabiamy dokładnie ręką i formujemy okrągłe kotlety. Nagrzewamy Hamburger Maker , gdy lampka zgaśnie kładziemy kotlety na  dolną półkę a przekrojoną bułkę na górną.

 

Do takich hamburgerów dodałam sałatę, pieczarki marynowane ( domowe) , kawałki mojej kiszonej czerwonej kapusty  i świeże zioła.

W podobny sposób zrobiłam hamburgery z mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowego. W sumie największym wyzwaniem jest długość czasu smażenia hamburgerów , trzeba to wypraktykować.  Ja smażyłam 5-7 minut.

dav

Mięso wieprzowo-wołowe jest bardziej wyraziste w smaku, niż to z indyka. Kotlety możemy wysmażyć na taki stopień, jaki nam odpowiada. Urządzenie do zbierania zbędnego tłuszczu pod spodem jest bardzo praktyczne, można je wyjąć, wylać tłuszcz i umyć bez problemów.

HAMBURGERY WOŁOWO-WIEPRZOWE Z BUŁKĄ ORKISZOWĄ Z ZIARNAMI

ok. 1/2 kg mięsa wołowo-wieprzowego

jajko

sól, pieprz , majeranek, czosnek niedźwiedzi

1-2 ząbki czosnku posiekane drobno

Mięso wraz z jajkiem i przyprawami wyrabiamy dokładnie, formujemy kotlety i postępujemy, jak wyżej.

dav
dav

Urządzenie do hamburgerów Ariete jest bardzo wygodne i łatwe w obsłudze. U mnie już tym zajmuje się moja córka, która je dostała do własnej dyspozycji. A oto efekt końcowy :

dav

Tym razem dodałam  prócz sałaty czerwoną cebulę marynowaną w domowym occie i moje słynne kiszone ogórki. Odchudzam się, więc nie ma tu żadnych sosów, ale polecam te z blogowego archiwum : np. koktajlowy, tatarski, majonez , kto lubi może dodać keczup ze sklepu czy domowy albo ajwar.

Smacznego !

(Odwiedzone 170 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.