Gulasz z fasolką

 

Jest to modyfikacja jednego z przepisów z „Kuchni meksykańskiej”, tylko w wersji mniej ostrej, bo ja ani dzieci za bardzo ostrymi smakami nie przepadamy. Ale zestawienia mięsa z fasolką i przecierem pomidorowym, z umiarkowną ilością pieprzu i papryki wyszło nadspodziewanie smacznie.

 

GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

 

60 dkg chudej wieprzowiny

30 dkg fasolki szparagowej

cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

bulion lub rosół do podlewania

papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy

mielona kolendra, sól

olej do smażenia

Mięso kroimy na drobne kawałki, solimy, posypujemy przyprawami i podsmażamy na oleju na rumiano w towarzystwie pokrojonej cebuli.Podlewamy rosołem lub bulionem i dusimy ok pół godziny. Wtedy dodajemy fasolkę szparagową i dusimy dalej, do miękkości mięsa, podlewając w miarę wyparowywania płynu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w niewielkiej ilości wody. W razie czego doprawiamy, gdyby czegoś brakowało.

Ja podałam ten gulasz z pyzami drożdżowymi, ale można też z ryżem lub ziemniakami. Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.