Grillowany kurczak w sosie koperkowym

Dzisiaj zaczyna się wiosna ! mały limeryk na początek :

Bo wiosna to ma do siebie
Że czujesz się jakby w niebie
Grube ciuchy zwalasz
I sobie pozwalasz
Na wszystko, co masz w potrzebie !

Zastanawialam się , co tu zrobić na obiad niedzielny w pierwszy dzień wiosny. Ostatnio widziałam na blogach sporo sosów koperkowych, wczoraj u Dziwnograja z kurczakowymi talarkami. Postanowiłam zrobić kurczaka w zielonych ziołach na patelni grillowej a do tego sos koperkowy z białym winem. Całości dopełniła sałata w winegrecie  z zielonym ogórkiem i dymką.

GRILLOWANY KURCZAK W ZIOŁACH Z SOSEM KOPERKOWYM

4 filety z kurczaka
sól, estragon, majeranek, zielona czubryca
oliwa
mąka, olej
koperek posiekany
białe wino, rosół ( po pół szklanki)
troszkę śmietany nieukwaszonej
Filety lekko rozbić, otoczyć w oliwie, posolić i posypać ziołami, odstawić do lodówki na conajmniej 15 minut. Patelnię grillową rozgrzać, położyć mięso, zmniejszyć płomień i usmażyć na rumiano.
Na drugiej patelni zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić chłodnym rosołem. Dodać posiekany koperek. Zdjąć mięso z patelni grillowej, zdeglasować ją winem i przelać to do zasmażki z koperkiem, wymieszać dobrze i sos gotowy.
Podawać z ziemniakami z wody i najlepiej z zieloną sałatą. Smacznego !

2 przemyślenia nt. „Grillowany kurczak w sosie koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.