Patelnia grillowa to jeden z moich ulubionych sprzętów kuchennych i często jej używam. Ostatnio zrobiłam na niej kawałki piersi kurczaka zamarynowane wcześniej w marynacie z miodem i cynamonem. Chciałam nadać mięsu lekko ziołowy akcent, dodałam więc pieprz młotkowany z kolendrą i trochę pieprzu ziołowego. Całość wyszła bardzo apetycznie.
GRILLOWANY KURCZAK W MIODOWO- CYNAMONOWEJ MARYNACIE
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sól, pieprz ziołowy
Pieprz młotkowany z kolendrą
Trochę oleju
Filety pokroiłam w paski w poprzek włókien i lekko rozbiłam. Posoliłam, posypałam przyprawami, obtoczyłam w płynnym miodzie i wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną cienko olejem kładłam zamarynowane kawałki mięsa i smażyłam po około 5 minut z każdej strony.
Miód na patelni pięknie się skarmelizował, nadając kurczakowi apetyczny brązowy kolor i lekką nutę słodyczy harmonizującą z cynamonem i ziołowymi pieprzami. Zjedliśmy to z pieczonymi ziemniaczkami i tzatzikami, bardzo to wszystko do siebie pasowało.
Smacznego !
Przypominam, że zbieram na indeks dla Kacpra w ramach Akademii Przyszlości. Szczegoły we wpisie z 3 wrzesnia. Widget do wpłat jest z boku bloga
jak zawsze kusisz pysznosciami a marynata z miodem to jest to !
Łyżeczko, pyszna była 🙂
ale pyszności u Ciebie Grazynko
Iza, nie przeczę 🙂
Lubię takiego kurczaczka 🙂
ja plus patelnia grillowa to niezbyt udany duet xd
ale widzę, że u Ciebie to się normalnie aż gotuje od tej kulinarnej chemii!
wspaniały kurczak.
Karmel-itko, dziękuję 🙂