Grillowane warzywa

 

Zatęskniłam za sezonem grillowym i postanowiłam zrobić warzywa na grillowej patelni. Głównie z myślą o córce- wegance, ale i reszta rodziny chętnie je spróbowała. Bazą był bakłażan, a do towarzystwa dodałam mu kolorowe  papryki i plastry cebuli.

 

GRILLOWANE WARZYWA

duży bakłażan

po dwie papryki żółte i czerwone

dwie duże cebule

sól

pieprz czarny i ziołowy

papryka wędzona

gałka muszkatołowa

Bakłażana pokroiłam na plastry, posoliłam i zostawilam na pół godziny, żeby odeszła z niego goryczka. Papryki pokroiłam i też posolilam. Cebule pokroiłam w grube plastry.

Przed grillowaniem posypalam wszystkie warzywa pozostalymi przyprawami. Posmarowałam patelnię grillową cienko olejem, mocno rozgrzałam, położyłam warzywa i zmniejszyłam ogień. Grillowałam po kilka minut z obu stron. Przywołały wspomnienie lata… Smacznego !

 

(Odwiedzone 130 razy, 1 dzisiaj)

Jedno przemyślenie nt. „Grillowane warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.