Grillowana cukinia z papryką i cebulą

 

Bardzo lubię grillowane warzywa. Teraz, w sezonie, wszystkie smakują o wiele lepiej niż te , które można kupic w ciągu roku, toteż korzystamy z okazji i przyrządzamy je w formie szaszłyków i w folii aluminiowej. Cukinia sama w sobie jest troszkę mdła , więc dodałam do niej wyrazistą w smaku paprykę i cebulę, a wcześniej zamarynowałam z oliwą i przyprawami. Podaję przepis:

CUKINIA GRILLOWANA Z PAPRYKĄ I CEBULĄ

kilka plastrów cukinii
papryka
cebula
oliwa
ulubione przyprawy ( ja dałam mieszanke do grilla)
Cukinię obieramy, kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 5-10 min. Paprykę kroimy w spore kawałki, cebulę w plastry. Osuszoną cukinię, paprykę i cebulę wkładamy do miseczki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, mieszamy  i odstawiamy na  conajmniej 15 min. Warzywa układamy płasko na folii aluminiowej, polewamy marynatą i szczelnie zawijamy. Grillujemy ok 15-20 min, jeśli damy radę, to przewracamy, ale ugrillują sie i bez tego. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.