Golonka w piwie na zamówienie -rraz !

 

Golonka to raczej męskie danie. Gdy na wieczorze integracyjnym na Blog Forum w Gdańsku rozmowa zeszła na blogi kulinarne i jedzenie, Kominek zapytał mnie, czy mam na blogu przepis na golonkę. Mam dwa- na golonkę w kapuście i po chińsku, ale mojej popisowej, w piwie – jeszcze nie miałam. Postanowilam nadrobić to niedopatrzenie i podać przepis, tym bardziej, że gościmy dziś kolegę męża – również wielbiciela golonki. Przepis dedykuję Kominkowi a jego blog jest w moich ulubionych z boku.

 

GOLONKA W PIWIE

 

po porcji golonki na osobę

włoszczyzna

2 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku

liść laurowy, ziele angielskie

pieprz w ziarnach, jałowiec

Do posypania golonki:

Łyżeczka majeranku

po pół łyżeczki pieprzu czarnego, ziołowego, papryki slodkiej, tymianku

pół łyżeczki mielonego imbiru

łyżka przyprawy warzywnej ( Vegeta, warzywko itp- opcjonalnie)

Butelka piwa

malą cebula

kawałek wędzonego boczku

Najpierw gotujemy wywar z warzyw jak do rosołu,  dodając boczek, czosnek, jałowiec, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gdy się zagotuje, wrzucamy golonki – zależy nam bardziej na smaku mięsa niż wywaru, dlatego tak, a nie do zimnego. Gotujemy około godziny. Część wywaru zostawiamy do podlewania mięsa, z większości  możemy zrobić

 

biały barszczyk

Wszystkie przyprawy mieszamy na talerzu i posypujemy nimi przestudzoną golonkę po wyjęciu z wywaru. Smażymy w rondlu lub brytfannie na oleju lub smalcu, dodając pokrojoną cebulę ( ja wolę na oleju).Gdy zrumieni się a nawet zbrązowieje, podlewamy piwem i przykrywamy pokrywką. Zaglądamy tam co jakiś czas i podlewamy na zmianę piwem i wywarem z mięsa. Trzeba uważać, bo skórka od golonki lubi się przypalać. Trwa to od godziny do półtorej. Gdy golonka jest miękka, możemy zagęścić sos, wlewając w niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozbełtaną w 1/3 zsklanki wody. Zwykła mąka psuje smak sosu.

Podajemy obowiązkowo z musztardą i  najlepiej z ziemniakami ( do sosu) , w towarzystwie kiszonej kapusty, ugotowanej z niewielką ilością tłuszczu i tymi samymi przyprawami, co wywar.Oczywiście popijamy zimnym piwem !

Gościowi bardzo smakowała, mam nadzieję, że jak Kominek sobie taką zrobi, to też będzie zadowolony … Smacznego !

 

 

Zobaczcie, co znalazlam w siatce z ziemniakami ! Moim zdaniem ten ziemniak-serce powinien zostać symbolem Wielkopolski, krainy pyry, czyli ziemniaka.

 

 

Jedno przemyślenie nt. „Golonka w piwie na zamówienie -rraz !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.