Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Wprawdzie przepis na takie gołąbki juz pokazywałam kiedyś na blogu, tym razem jednak są zrobione innym sposobem – na parowej patelni, która okazała się bardzo przydatna do tego dania. Na dodatek są z sosem ze świeżych pomidorów, które zostały podduszone razem z mięsem i wytworzyły bardzo ciekawy sos.

 

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z PAROWEJ PATELNI

 

½ kg mięsa mielonego
szklanka ugotowanego ryżu
1 jajko
½ małej główki młodej kapusty
2 cebule
olej
sól, pierz czarny i ziołowy, majeranek, papryka
4-5 dojrzałych pomidorów

garść świeżej bazylii

1/2 szklanki bulionu

szczypta cukru

Drobno poszatkowaną kapustę wrzuciłam na rozgrzany olej . Dusiłam kilka minut, aż lekko zmiękła. Wystudziłam.
Do miski z mielonym mięsem dodałam ugotowany ryż, drobno pokrojoną cebulę , posiekaną  kapustę i jajko . Posoliłam , dodałam pieprz i majeranek. Wyrobiłam wszystko dokładnie , uformowałam  kotlety.

Ułożyłam je na posmarowanej olejem parowej patelni, dobrze nagrzanej. Zrumieniłam z obu stron wraz z pokrojoną cebulką , podlałam bulionem i przykryłam pokrywką na 10 minut. Potem dodałam sparzone, obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory oraz podartą na kawałki bazylię , doprawiłam pieprzem i papryką, zwiększyłam ogień pod patelnią i dusiłam pod przykryciem około 8 minut, aż się rozpadły. Wtedy odsunęłam nieco gołąbki i rozgniotłam pomidory widelcem na papkę.

Gołąbki tak przyrządzane okazały się bardzo smaczne. Zjedliśmy je z polentą, która świetnie pasowała do pomidorowego sosu i sałatką z ogórków.

Smacznego !

 

 

(Odwiedzone 642 razy, 1 dzisiaj)

14 przemyśleń nt. „Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

  1. Przyznam, że szczerze zainteresowała mnie ta patelnia. Czyli generalnie można na niej „smażyć” czy raczej „parować” bez tłuszczu??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.