Gęsie udka konfitowane i szmurowana kapusta

gęsina konfitowana

 

Miałam opublikowac ten wpis wczoraj, w ramach hasła ” Gęsina na Marcina”, ale byłam nieco zmęczona przygotowywaniem świątecznych potraw, w tym rogali pieczonych dzień wcześniej. Cieszę się bardzo, ze tradycja jedzenia gęsi rozprzestrzenia się coraz bardziej. Ja w ciągu ostataniego roku sporo się nauczyłam w tym temacie, dzięki kontaktom z kołudzkimi gęśmi i warsztatami z nimi związanymi. Zrobienie gęsi na Marcina (owsianej białej, przywiezionej prosto z Kołudy, z firmowego sklepu) uważałam więc za swój obowiązek.

GĘSIE UDKA KONFITOWANE

udka i górne części skrzydeł gęsi

gęsi smalec

sól, pieprz, majeranek, czosnek

opcjonalnie- czerwone wino

kilka kwaskowych jabłek

kilka wędzonych śliwek ( miałam suskę sechlońską)
Mięso przyprawiłam solą, pieprzem i majerankiem, poprzekładałąm plasterkami czosnku i odstawiłam w zimne miejsce na dobę ( można mniej).

Gęsi smalec ( nie przyprawiony) rozgrzałam w brytfannie. Z mięsa zdjęłam czosnek i majeranek, włożyłam je do gorącego tłuszczu tak, by prawie je przykrywał, zmniejszyłąm moc palnika na mały i dusiłam do miękkości pod przykryciem, obracając co jakiś czas. Po pół godzinie dorzuciłam połówki jabłek i wędzone śliwki. Gdy jabłka zmiękły, wyjęłam je.

Pod koniec konfitowania ( bo tak czynnośc duszenia w tłuszczu się nazywa ) dolałam spontanicznie kieliszek czerwonego wina i może dzięki temu albo i wrzuconym wcześniej jabłkom mięso ładnie mi się przyrumieniło i nie musiałam już go dopiekać w piekarniku by uzyskać ładny kolor i apetyczną skórkę.

Zrobiłam do niego tradycyjny kujawski dodatek ( z przepisu Ani Siudzińskiej , poznanej na powyższych warsztatch), kapustę modrą „szmurowaną” , czyli duszoną , w gęsim smalcu.

 

KAPUSTA MODRA SZMUROWANA

Główka czerwonej kapusty

2 kwaskowe jabłka

2 czerwone cebule

ok.10 dkg rodzynek ( u mnie z żurawiną)

ziele angielskie, liść laurowy

cukier, ocet jabłkowy, sól, pieprz

gęsi smalec

Podmażyłąm kapustę wraz z cebulą na gęsim smalcu, podlałam wodą, dodałam liść laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodałam jabłka starte na grubej tarce i dusiłam do miękkości. Na koniec dorzuciłam rodzynki i żurawinę, doprawiłam solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku.

 

kapusta szmurowana

Kapusta świetnie pasowała do konfitowanego gęsiego mięsa, wraz z gęsim rosołkiem gotowanym w podobny sposób  do tego uzupełniła doskonale świąteczny wczorajszy obiad.

Smacznego !

 

gęsina konfitowana1

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.