Galareta z kurczaka

To danie to u mnie najczęstszy sposób wykorzystania rosołowego mięsa. Bardzo lubię mięsne galaretki a po ugotowaniu i zjedzeniu rosołu, wystarczy pokroić mięso, do rosołu dodać żelatynę, ozdobic na kolorowo i już gotowe:

GALARETKA Z KURCZAKA

mięso z rosołu
marchewka – też z rosołu
kilka łyżek konserwowego groszku
jajko na twardo
żelatyna w odpowiedniej ilości

Wyjmujemy mięso z rosołu i kroimy je na kawałki. Żelatynę w ilości podanej na opakowaniu, w zależności od tego, jaką porcją rosołu zalewamy galaretkę, namaczamy w zimniej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieje, zalewamy ją gorącym rosołem i rozpuszczamy, energicznie mieszając.
Do mięsa dodajemy pokrojoną marchewkę i groszek a kto lubi i kukurydzę. Na dnie naczynia układamy pokrojone jajko na twardo, układamy mięso z warzywami i zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Studzimy i wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny ( na kolację zdąży zastygnąć).
Podajemy z sokiem z cytryny lub jakimiś warzywami w zalewie octowej, np. sałatką szwedzką. Ja najbardziej lubię do galaretki sałatę w sosie winegret, ale o niej innym razem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *