W sezonie szparagowym szukam różnych sposobów na przyrządzanie tych warzyw i jak planowałam placek drożdżowy z rabarbarem na weekend, to przyszłą mi do głowy focaccia ze szparagami. Do ciasta drożdżowego pasują doskonale, najpierw je lekko zgrillowałam na patelni w towarzystwie plasterków cukinii. Dorzuciłam suszone pomidory z zalewy , świeże oregano i bazylię. Szparagi wykorzystałam zarówno zielone, jak i białe. By ciasto było ciekawsze, dodałam pełnoziarnistej mąki. W porównaniu z poprzednią focaccią wypadła na korzyść.
FOCCACIA ZE SZPARAGAMI
1, 5 szklanki mąki pszennej zwykłej i tyle samo pełnoziarnistej
25 g drożdży
około 3 /4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
grillowane szparagi i cukinia
kilka suszonych pomidorów z zalewy
listki bazylii i oregano
oliwa, sól morska do posypania
Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam obie mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam oliwę , letnią wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około 30 minut).
Rozłożyłam ciasto na natłuszczonej blasze, dałam mu trochę odpocząć w ciepłym miejscu, tak z 10 minut.
Posmarowałam je po wierzchu oliwą od suszonych pomidorów , powciskałam lekko szparagi, cukinie, pomidory i listki ziół ( bazylię dodałam też fioletową) i wstawiłam do piekarnika na 180 C na pół godziny, potem dopiekłam 10 minut w 200 C.
Przed podaniem posypałam grubą morską solą.
Wyszła pyszna, szparagi i suszone pomidory nadały ciastu drożdżowemu doskonałego smaku.
Smacznego !
Fantastyczna , chętnie bym się poczęstowała
znowu takie pysznosci jak lubie …:) Grazynko jesteś wielka!!!
Pyszna wyszła 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂