Fasolka z jajkami, pieczarkami i boczkiem

 

W tym roku fasolka szparagowa  chyba dopisała,bo co tydzień na targu widywałam duże jej ilosci w korzystnych cenach i oczywiście kupowałam. Pokazywałam niedawno zupę z taką fasolką, robiłam też często klasyczną fasolkę gotowaną z tartą bułką. A to- jedno z naszych ulubionych dań z gotowaną  fasolką , z dodatkiem jajek na twardo i skwarek z wędzonego boczku. Tym razem do towarzystwa dodałam duszone pieczarki i ciekawie się skomponowały smakiem z resztą dania.

FASOLKA SZPARAGOWA Z JAJKAMI, PIECZARKAMI I BOCZKIEM

 

ok. 1/2 kg fasolki szparagowej

5 jaj ugotowanych na twardo

30 dkg pieczarek

15 dkg wędzonego boczku

sól, pieprz świeżo mielony, tymianek

trochę oleju do smażenia

koperek zielony

Fasolkę gotujemy w  sporej ilości wody, soląc pod koniec gotowania,prawie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki podsmażamy na oleju i dusimy we własnym sosie, doprawiając solą i pieprzem na końcu. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni.

Na półmisku układamy odcedzoną fasolkę, posypujemy pieczarkami, układamy połówki jajek, polewamy skwarkami z boczku , na koniec posypujemy posiekanym koperkiem, suszonym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

To danie możemy zjeść na ciepłą kolację a nawet na lżejszy obiad, spokojnie można się nim najeść. U mnie w domu , robione w różnych wariantach, cieszy się dużym powodzeniem.

Smacznego !

(Odwiedzone 203 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Fasolka z jajkami, pieczarkami i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *