Fasolka mung z marchewką

fasolka mung z marchewką1

Drobna zielona fasolka mung dobrze komponuje się z klasycznymi warzywami, takimi jak marchew, por, seler naciowy czy papryka. To przepis jeszcze z jesieni ( co widać na zdjęciu )  ale danie jest lekkie , z zielonymi akcentami, więc na wiosnę jak znalazł. By ożywić je ,  dodałam nieco żółtej pasty curry. Wyszło pyszne warzywne danie, lekkie, akurat na wiosnę 🙂

FASOLKA MUNG Z MARCHEWKĄ I CURRY

szklanka fasoli mung

2 marchewki

jasnozielona część pora

2 łodygi selera naciowego

czerwona papryka

olej do smażenia

łyżka żółtej pasty curry

sól, pieprz, papryka

Fasolkę moczymy na noc, potem zmieniamy wodę  i gotujemy do miękkości, około pół godziny. Marchew kroimy w półplasterki, podsmażamy chwilę na oleju, potem dodajemy pokrojonego pora, seler  i paprykę , pastę curry i smażymy dalej, podlewając nieco wodą.

Gdy wszystko będzie miękkie, dorzucamy ugotowaną fasolkę mung, gotujemy jeszcze chwilkę i przyprawiamy do smaku.

Można jeść z makaronem, ryżem czy kaszą , z pieczywem lub samodzielne. Polecam szczególnie dla wegetarian i wegan.

Smacznego !

fasolka mung z marchewką

2 przemyślenia nt. „Fasolka mung z marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.