Zupa grzybowa zabielana

zupa grzybowa

Dziś pada – może wreszcie będą… W niedzielę było ich bardzo mało… Po sniadaniu zapadła szybka decyzja – jedziemy do lasu! Mój mąż uwielbia zbierać grzyby, ja z resztą też, ale idzie mi to gorzej. Niedzielne poszukiwania dały niewielkie efekty… Grzybów kilka, ale coś dało sie z nich zrobić : zupę grzybową:

ZUPA GRZYBOWA

kilka leśnych grzybów
rosół lub bulion warzywny
makaron
śmietana
koperek
Grzyby opłukać dokładnie, pokroić, włożyć do rosołu lub bulionu, dodać kilka ziaren pieprzu i gotować do miękkości. Na końcu zaciągnąć śmietaną i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanym makaronem. Ja czasem zasypuje zupę grzybową kaszką manną – wtedy nie dodaję śmietany.

 

Z braku tegorocznych grzybów do spiżarni dodaję zeszłoroczne – ususzone w suszarce do warzyw i owoców. Grzyby należy suszyć tak długo, aż będą kruche, a potem wkładać do barszczu, sosów, bigosu itp. No i najważniejsze – do farszu wigilijnych uszek.

Smacznego!

grzyby suszone

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.