Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy z cynamonem

 

Już myślałam, że koniec przetworów w tym roku , ale ostatnie zakupy na targu natchnęły mnie jeszcze na ten dżemik. Kupiłam dynie, słodkie jabłka i gruszki i zabrałam się do pracy. Do tego zestawu przypasował mi cynamon i wanilia.

Robiłam ten dżem starym i często stosowanym przeze mnie sposobem, takim, jak nauczyłam się w domu- owoce rozgotowuje się z niewielka ilością wody, odparowuje, jeśli trzeba, to rozgniata ( przy dyni to raczej potrzebne), dodaje cukier i wolno odparowuje na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji . Sprawdzam wylewając łyżeczkę na talerzyk  – jeśli się nie rozpływa, dżem jest już dobry.

 

DŻEM DYNIOWO-JABŁKOWO-GRUSZKOWY Z CYNAMONEM

 

kilogram jabłek

1/2 kg słodkich i miękkich gruszek

1/2 kg dyni

2 szklanki cukru

łyzeczka cynamonu

2 łyżki cukru z wanilią

Owoce obrałam i pokroiłam na dość drobne kawałki – najdrobniej dynię. Wrzuciłam do garnka z grubym dnem, dodając około 1/2 szklanki wody. Gdy się zagotowały, zmniejszyłam płomień i gotowałam powoli około godziny, aż wszystko zaczęło się rozpadać a woda odparowała.

Rozgniotłam masę owocową ugniataczką do ziemniaków po czy dodałam cukry i cynamon, wymieszałam dokładnie i pilnując przed przypaleniem gotowałam mieszając aż rozpuszczony cukier również odparował. Gdy dżem wydawał mi sie dobry, wylałam łyżeczkę na talerzyk – nie rozpływał się , więc był gotowy.

Gorący nałożyłam do słoiczków i po zakręceniu odwróciłam do góry dnem, po czym przykryłam ściereczką. Można dla pewności zapasteryzować kilkanaście minut.

Dżemik jest pyszny,cynamon ciekawie podkreśla smak, jest dobry ne na kanapki i tosty, myślę, że wykorzystam go też do nadziania naleśników.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 1 428 razy, 1 dzisiaj)

11 przemyśleń nt. „Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy z cynamonem

  1. Malwino, zamknięte na gorąco ze 2-3 tygodnie a zapasteryzowane spokojnie do zimy, albo i dłuzej. Ostatnio wykryliśmy w piwnicy dżem z żółtych śliwek sprzed trzech lat- był doskonały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.