Drobiowe udka w piwie

 

udka w piwie

Geneza tej potrawy jest następująca: uwielbiam golonkę w piwie! Ale to niestety bomba kaloryczna a moja przemiana materii pozostawia wiele do życzenia… Szukając  mniej kalorycznego zamiennika golonki, zrobiłam kiedyś w piwie udziec z indyka. Wyszedł pyszny! Ale do udźca trzeba siąść  spokojnie z nożem i widelcem, gdzie tu jeść palcami… Chciałam wybrać na ta akcję indycze pałki, czyli górne części skrzydeł, ale wszak Słowianie indyków nie znali. Najlepsze by były kacze lub gęsie udka, ale nie uświadczyłam takowych w moim mieście powiatowym, padło więc na kurczaki. Wyobraźmy sobie, że to uda specjalnie tuczonego kapłona…

DROBIOWE UDKA W PIWIE

6 – 8 drobiowych udek
szklanka piwa
kubek rosołu
sól, pieprz ziołowy, majeranek, szałwia, lubczyk
olej
Udka myjemy, nacieramy solą i pozostałymi przyprawami, smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Wlewamy nieco piwa, mieszamy i dusimy odkryte w niewielkiej ilości sosu, podlewając na przemian piwem i rosołem, do miękkości. Na końcu możemy zagęścić sos mąką roztrzepaną z niewielką ilością wody. Podajemy na liściach kapusty, w towarzystwie surówki z młodej kapusty, którą robimy następująco:

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

pół główki młodej kapusty
2 marchewki
jabłko
2 kiszone ogórki
koperek
olej
sok z kiszonego ogórka
sól, pieprz ziołowy, koperek
Kapustę szatkujemy drobno, solimy i odstawiamy na 15-20 min, żeby zmiękła i puściła sok. Marchewkę, jabłko i ogórka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kapusty, mieszamy z olejem i sokiem z ogórków. Na koniec posypujemy koperkiem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.