Domowy hummus z tahini

 

Jakiś czas temu dostałam do testowania produkty z sezamem Primaviki. Były tam gotowe  słoiczki z hummusem, ale była też naturalna pasta tahini. Najlepszym sposobem jej wykorzystania jest domowy hummus – danie rodem z kuchni Bliskiego Wschodu, jedzone przeważnie z chlebkiem pita. Hummus jest doskonałą potrawą wegetariańską i wegańską, zrobiłam więc go z myślą o moich córkach – ale zajadali go z apetytem wszyscy , ze świeżą bagietką.

 

DOMOWY HUMMUS Z TAHINI

 

1 szklanka suchej ciecierzycy
2- 3  łyżki  naturalnego tahini (do kupienia w sklepach z naturalną żywnością)
sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
sól

Do polania – oliwa

Ciecierzycę namoczyłam na noc w wodzie, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem soli. Odcedziłam , zostawiając trochę wody wystudziłam i zmiksowałam z tą wodą Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, tahini, sok z cytryny, dosoliłam do smaku, dokładnie wymieszałam.

Ilość soku z cytryny można regulować według gustu, podobnie tahini.  Podając hummus polewamy go lekko oliwą, możemy też posypać go świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Moje córki jadły go głównie jako pastę do pieczywa i zaręczam, ze szybko znikał, zajadany też przez mięsożerców.  Następnym razem postaram się upiec do niego chlebki pita.

Smacznego !

 

 

7 przemyśleń nt. „Domowy hummus z tahini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.