Domowe wędliny z kurczaka

 

Na Wielkanoc zrobiłam domowe wędliny z kurczaka – peklowaną pierś i roladki do krojenia i jedzenia na zimno.

PEKLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA

pierś z kurczaka z kością, bez skóry

3 szklanki wody

3 łyżki soli

2 ząbki czosnku

łyżka majeranku

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , jałowiec

Sól rozpuszczamy w wodzie , dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawy i wkładamy mięso ( może być też kawałek szynki lub łopatki wieprzowej) na co najmniej 36 godzin. W międzyczasie obracamy.

Po upływie potrzebnego czasu gotujemy wywar z włoszczyzny z tymi samymi przyprawami, co do peklowania, wkładamy mięso i gotujemy  na malutkim ogniu, by woda ledwo mrugała,do miękkości  ( sprawdzamy wkłuwając widelec). Studzimy w wywarze. Po wyjęciu kroimy w poprzek włókien.

 

ROLADKI Z KURCZAKA Z SEREM I BOCZKIEM

2 filety z kurczaka

2 plastry boczku wędzonego

2 plastry sera żółtego

sól, pieprz, majeranek, tymianek

Mięso lekko rozbijamy, na rozbite plastry kładziemy ser i boczek, zawijamy rolady. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Po wystudzeniu kroimy na plastry.

Obie wędliny były przebojem wielkanocnego śniadania.

Smacznego !

 

 

 

 

 

12 przemyśleń nt. „Domowe wędliny z kurczaka

  1. Jak mawia jeden moj kolega „sznurek od mojej wędliny jest lepszy niz wędlina z marketu” 🙂 Zachęcam Cię do spróbowania tej pierwszej wędliny nie gotując jej, ale parząc w temp 80-85 stopni (woda nie wrze,ale pojawiaja sie małe bąbelki, albo najlepiej termometrem do pieczenia). Trzeba liczyc godzine/kg miesa. Będzie bardziej soczyta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *